.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı borcu gecikirse ne olur? Bir ay, iki ay geç ödenirse veya kredi kartı borcu hiç ödenmemesi durumunda olacakları bu sayfada hazırladık.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı günlük hayatımızda çok önemli bir yer edinmiş durumda. Özellikle korona virüs salgınından sonra pek çok işletme ve bireysel kredi kartı kullanıcıları, ekonomik sıkıntılardan dolayı kredi kartı borcunu ödeyemez duruma düştü. Kredi kartı kullanımı günlük kullanımda büyük kolaylıklar sağladığı gibi bilinçsiz kullanımda maddi olarak sıkıntılar doğurabiliyor. Kredi kartı borcunu zamanında ödeyemeyen kişilerin kredi notu düşürülerek banka notları olumsuz etkilenmektedir. Peki kredi kartı borcu zamanında ödenmezse ne olur, haciz gelir mi, hapis cezası var mı?

Kredi kartını bilinçli olarak kullanan kişiler, kredi kartının olumsuz yanlarından daha çok olumlu yönlerini kullanmaktadır. Kredi kartı kullanımında kazanacağınız puanlarla bedava alışverişler yapabilirsiniz. Ayrıca nakit ödeme yerine alışverişlerinizi taksitlendirebilir, rahat bir ödeme kolaylığı içerisinde kartınızı kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra acil nakit ihtiyaçlarınızda kredi kartınızın "nakit çekim" veya "taksitli nakit çekim" özelliğini kullanabilir, kredi başvurusu yapmadan kredi kartınızın kredi özelliği ile nakite hızlı bir şekilde erişebilirsiniz.


Kredi Kartı bir ay ödenmezse ne olur?

Kredi kartı borcunun sadece 1 ay ödenmemesi durumunda, borcunuza faiz işleyecektir. Ayrıca ufak bir rakam da olsa kredi notunuz olumsuz olarak etkilenecektir. Bu süreçte kredi kartı borcunuzun asgari tutarını ödeyebilir ve kredi notunuzun düşmesini engelleyebilirsiniz. Borcun 1 ay ödenmemesi durumunda 1 dönem gecikmiş olarak gecikme faizi ödersiniz.


Kredi kartı 2 ay ödenmezse ne olur?

Bir yıl içerisinde 3 veya daha fazla kere borcun ödenmemesi durumunda kartınız kapatılabilir. Üst üste 2 ay boyunca kredi kartı borcunun ve asgari tutarın ödenmemesi durumunda banka yasal süreç başlatabilir ve kartınız geçici olarak kapanabilir.

Ayrıca alışverişlerinizi temassız ödeme kullanarak yapabilir, pos cihazına dokunmadan sağlıklı bir şekilde ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bazı durumlarda bilinçsiz olarak bütçenizi zorlayacak alışverişler yaptığınızda, kredi kartı borcunu ödemekte güçlük yaşayabilirsiniz. Kredi kartını kullanırken ilk olarak bütçenizi ve ödeme planlarınızı doğru bir şekilde gözden geçirmelisiniz. Ayrıca korona virüs salgınından dolayı nakit akışı bozulan pek çok kişi de kredi kartı borçlarını ödemekte güçlük çekmektedir. Bu gibi beklenmeyen problemleri de her zaman göz önünde bulundurarak harcamalarınızı kontrol etmenizde yarar olacaktır.


Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur?

1. Kredi kartınız kapanabilir: Kredi kartı borcunuzun asgari ödemesini veya tamamını ödeyemediğiniz durumda, borcunuza gecikme faizi uygulanacaktır. Dönem borcunuzun asgari ödeme miktarını 3 kez ödenmemesi durumunda kredi kartı nakit kullanımına kapatılmaktadır. Üst üste üç kere borcun ödenmemesi durumunda kartınız tamamen kapatılabilir. Kapatılan kartı tekrardan kullanmak için kartın borcunun ödenmesi gerekmektedir.

2. Avukatlık olma süresi: Kredi kartı borcunuzu 90 gün boyunca ödenmemesi durumunda banka sizi avukata verebilir. 90 gün ödeme yapılmaması durumunda banka size 7 günlük ek süre verecektir bu süre zarfında borcunuzun ödenmemesi durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

3. Kredi notunuz düşer: Kredi borçlarında olduğu gibi, kredi kartı borcunun zamanında ödenmemesi ile birlikte kredi notunuz otomatik olarak düşecektir. Borcun ödenmeme süresi ne kadar uzarsa, kredi notunuz o kadar aşağıya doğru düşecektir. Kredi notunuzun düşmesi, bir sonraki kredi kartı ve kredi başvurularını olumsuz olarak etkileyecektir.

4. İcra başlatılması: Banka sizinle borcunuzu ödemeniz konusunda iletişim kurduğunda, bankadan borcunuzu ödeyeceğinizi ve ek süre vermelerini talep edebilirsiniz. Ayrıca kredi kartı borcu ertelemek için bankaya başvuru yapabilirsiniz. Ancak kredi kartı borcunun ertelenmesi bankanın insiyafitine kalmış bir durumdur. Eğer 3 ay üst üste asgari tutarı ve borcunuzu ödemediyseniz banka yasal işlemlere başlayarak tarafınıza icra takibi başlatacaktır. Üzerinize kayıtlı olan taşınmazların bu süreçte icra edilmesi yasal olarak mümkündür.

5. Sicilin bozulması: Siciliniz bu süreçte olumsuz olarak etkilenecektir. Özellikle bir banka ile avukatlık olduysanız, uzun bir süre bankaların ürünlerini kullanamaz duruma düşersiniz. Bu süreçten sonra ise kredi notunuzu arttırmak ve sicilinizi temizlemek için uğraşmaya başlarsınız.


Kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişiler ne yapabilir?

Kredi kartı borcunuzu ödemekte güçlük çekiyor ve uzun bir süre borcu ödeyemeyeceğinizi düşünüyorsanız, mutlaka bankanızla iletişime geçerek kredi kartı borcunuzu maddi zorluklardan dolayı ödeyemediğinizi ve belli bir süre borcun ertelenmesini isteyiniz. Banka şubesine giderek veya direkt müşteri hizmetlerini arayarak bu talebinizi bankaya iletebilirsiniz. Banka belli bir süre kredi kartı borcunuzu erteleyecektir. Eğer erteleme yapmıyorsa BDDK gibi yerlere e-Devlet üzerinden banka hakkında şikayetinizi iletebilirsiniz.


İlginizi çekebilir: Kredi kartı başvurum onaylanmıyor ne yapmalıyım?


Kredi kartı borcu ne kadar sürede icralık olur?

Kredi kartı borcunuz 3 ay üst üste ödemedikten sonra banka size ek süre verecektir. Ek sürede de borçların ve asgari tutarın ödenmemesi durumunda yasal işlemler başlatılarak banka borçlu olan kişiyi icraya verecektir.


Kredi kartı borcu 5 yıl sonra silinir mi?

Hayır, pek çok kişi tarafından bilinen bir yanlış olan kredi kartı borcunun 5 yıl sonra silindiği doğru değildir. Bankalara olan borçlarınızı ödemediğiniz süre boyunca borçlar asla silinmez. Ancak belli bir süre sonra banka borçları varlık şirketine satacaktır. Bu durumda da bankaya olan borçlarınız varlık şirketine devredilir.

İlgili sayfa: Varlık şirketine olan borç ödenmezse ne olur?


En iyi kredi kartı

En kolay kredi kartı veren banka