.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur 2022

Bankalara olan kredi borcu ödenmezse ne olur? Kredi borcunun ödenmemesi veya gecikmeye girmesi durumunda başınıza gelebilecekleri bu sayfada hazırladık.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur 2022

Kredi borcunuz var ve ödeyemiyorsanız banka kredi borcu ödenmezse ne olur diye sorabilirsiniz. Bankaların vatandaşlara kredi verme şartlarını düşürmesiyle birlikte bir çok kişi kredi çekmekte ve ödeyemeyeceği borcun altına girmektedir. Bilinçsiz ve geri ödemesi düşünülmeden kullanılan krediler ve kredi kartları büyük bir sıkıntıya düşürebiliyor. Son raporlara bakılırsa Türkiye'de 3 milyon kişinin banka kredi borçlarını ödememesinden dolayı idari takip başlatılmış durumda olduğu biliniyor. Son zamanlarda bankalar tarafından yapılan kredi kampanyaları ve düşük faizlerle kredi sunmaları insanları kredi çekmeye sürüklemektedir. İlk etapta kredi borçları ödenmezse ne olur diye sorabilirsiniz ancak kredi kullanmadan önce bilinçli şekilde bütçe analizi yapmalısınız.
 

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Eğer banka kredi borcunuzu ödemezseniz genellikle bankalar size 2 ay süre verecektir. Açıklamak gerekirse kredi borcunuzu ödediğiniz son tarihten itibaren 2 ay sonrasına kadar ödemeyi gecikmeli yaparsanız sadece gecikme faizi uygulanacaktır. Ancak bazı bankalar bu süreyi çok sıkı tutmakta, bazıları da sadece uyarı vererek gecikme faizi almaktadır. Eğer banka kredi borcunuz ödenmezse ve 3 ay gecikme yaşarsanız idari takip süreci başlatılır. Aynı anda telefon üzerinden, sms ile, aranarak ya da mail yoluyla ödemelerinizi yapmanız konusunda bilgilendirme mesajları alırsınız. Banka sizinle iletişime geçtiğinde 1 haftalık ek süre verecektir ve 3 aylık borcunuzun toplamını ödemeniz istenecektir.

Kredi borcu 90 gün boyunca ödenmemesi durumunda banka sizi icraya verecektir. Bu süre öncesinde banka borçlusuyla birçok kez iletişime geçecektir. Borç müşteri tarafından ödenmemesi durumunda banka müşteriyi avukata verir ve borcunu yasal yollarla tahsil etmeye başlar.


İlginizi çekebilir: Kredi borcu kaç ay sonra takibe düşer?

Kredi çekmiş olduğunuz bankanın size sunacağı teklif ise kredi borcunuzun vadesini uzatarak borç yapılandırma teklifi yaparlar. Eğer ki bu teklifi kabul etmez ve borcunuzu zamanında ödememekte ısrarcı olursanız bu sefer banka sizi avukata verecektir. Bankanın borcunu alamamasıyla birlikte avukata devredilen borçlarla birlikte yasal süreciniz başlar. Bankaların borç yapılandırma tekliflerini incelerken ödeme durumunuzu da göz önünde bulundurmalısınız. Eğer yapılandırma sonrası çıkan ödemeyi yapabilecekseniz bunu kabul edin. 3 aylık süre dolmadan buna da dikkat etmeniz gerekir: Her banka yapılandırma teklifini sunmayabilir ve borçlarının ödenmesi konusunda ısrarcı olabilirler. Eğer ödemede güçlük çekiyorsanız 3 aylık süre dolmadan da bankaya gidip kredi yapılandırma istediğinizi söyleyebilirsiniz.

Yasal işlem sonrası borçlu ne olur?
Eğer banka tarafından avukata verilmişseniz, yasal işlem sonrasında Merkez Bankası kara listesine girmiş olursunuz. Bu durumda banka sicilinizi bozar ve 5 yıl süreyle banka ürünlerine başvuru yapamaz ve kredi kullanamazsınız. Eğer banka kredisi kullanırken kefil gösterdiyseniz ya da ipotek verdiyseniz ilk etapta kefil ve ipoteğiniz sıkıntıya düşecektir. Banka, sizin ödeme yapmamanız durumunda kefilden borcunuzu ödemesini isteyebilir. Düzenli bir maaşınız varsa banka tarafından maaşınızdan kesinti yapılabilir. Uzun bir süreye vurmak gerekirse evinize bile haciz gelebilir.



İlginizi çekebilir: Kredi borcu hapis cezası

Kredi borcu 1 ay gecikirse ne olur?

Kredi borcunun 1 ay gecikmesi durumunda banka tarafından yasal işlem başlatılmaz ancak kredi notunuz düşebilir. Kredi notunuz belli sınırın altına düştüğünde ise bankalarda kredi, kredi kartı veya banka ürünü başvurularınızda olumsuz yanıt alırsınız. Bu durumun önüne geçmek için bankayla iletişime geçecek kredi borcunun gecikmesi durumunda borcunuzu ödemek için ödeme sözü verebilirsiniz. Bankalar genellikle borcunu geciktiren müşterilerine 20 gün süre vermektedir.

2 ay kredi ödenmezse ne olur?

Kredi borcu 2 ay gecikmesi durumunda banka müşteriyle birçok kez iletişime geçecektir. Borcunu yapılandırması veya ödeme sözü için banka borçludan talepte bulunur. Ancak bu sürede borçlu borcunu ödemiyor veya anlaşma yapmıyorsa 3. aydan itibaren yasal işlemler başlatılacaktır. 90 gün sonunda banka borçluyu avukata verir ve icra yoluyla borçlarını tahsil etmeye başlar.

Kredi borcu ne zaman icralık olur?

Kredi borcunun 3 ay boyunca ödenmemesi durumunda banka müşteriden ödeme sözü veya kredi yapılandırması talep eder. Müşteri hiçbir şekilde borcunu ödemiyorsa banka borçluyu avukata verecektir. Bu süreçten sonra hem avukat masrafları hem de kredi masraflarını ödemek durumunda kalabilirsiniz. Yine icra yoluyla da borcunuzu banka alamazsa bu durumda 5 yıl sonra borcunuz varlık şirketine devredilecektir. Bu süreçten sonra ise tek muhattabınız varlık şirketi olacaktır.

İlgili sayfa: Varlık şirketine devredilen borç ödenmezse ne olur?

Kredi borcu ne zaman takibe düşer?

Bddk tarafından bankaların müşteriden borç tahsili yasa ile belirtilmiştir. En az 90 gün müşteri borcu ödememesi durumunda banka borcu takibe çıkaracaktır. Avukata verilen kredi borç takibi sonrasında yasal işlemler başlatılacaktır.

Kredi borcu ne zaman icraya düşer?

Kredi borcu 3 ay süre sonrasında takibe düşer. Avukata verilen borç takibi sonrasında avukat borçlu ile iletişime geçerek borcu tahsil etmek isteyecektir. Eğer borç halen ödenmiyorsa bu durumda avukat yetkisini kullanarak borcu icraya verebilir. Bu süreçte avukatla anlaşarak ödeme sözü verebilirsiniz.

Banka kredi borçları ya da kredi kartı borçlarının ödenmemesi durumunda hapis cezası almazsınız ancak herhangi bir üzerinize mal oluyorsa haciz konulacaktır. Hiçbir şeyiniz yoksa bile banka avukatları tarafından sürekli olarak baskı yapılacak ve borcunuzun ödenmesi istenecektir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken şey, avukatların borcunuzu yapılandırması için sözleşme imzalamasını talep edeceklerdir. Dediğimiz gibi kredi borcu ödenmezse ne olur diye soranlar için yukarıdaki araştırma konusunda herşey sunulmuştur. Eğer avukatların sunduğu sözleşmeyi imzalar ve borcunuzu yine imzalamazsanız o zaman hapise girme cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Kredi çekmeden önce bu sorunu da düşünmeniz gerekmektedir.