.

Sudafed şurup ne işe yarar, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir?

Sudafed şurup ne işe yarar, nedir, yan etkileri nelerdir, ne için kullanılır gibi soruların yanıtını bu sayfadan öğrenebilirsiniz.

Sudafed şurup ne işe yarar, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir?

Sudafed şurup ne işe yarar sorusu şurubu kullanmak isteyenler tarafından merak edilmektedir. Şurubun etken maddesi Psödoefedrin hidroklorür'dür. Sudafed şurup burun boşluklarında mukozanın şişkinliğinin azalması ile birlikte üst solunum yollarını açma görevi görmektedir.

Sudafed şurup; grip, soğuk algınlığı, anerjik nezle gibi durumlarda kullanılır. Sürekli meydana gelen nezle, vazomotor nezle yani diğer adıyla enfeksiyon ya da alerji olmaksızın burunda meydana gelen tıkanma, burun sinüs iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıklarında burunu açma görevi görür.

Burun akıntısını sona erdirme ile hastalığın belirtilerini iyileştirir. 6 yaş üzeri çocuklar, yetişkinler ile gençler kullanabilir. Sudafed, "sistemik burun tıkanıklıkaları" ismi verilen bir grup ilacın üyesidir. Sudafed şurup balgam ve göğüs öksürüğü yanı sıra üst solunum yolu hastalık belirtilerini gidermek amacıyla kullanılmaktadır. Burunu açarak burun akıntısını durdurur ve balgamı dışarı atarak hastalar üzerindeki yüzü azaltır.

Sudafed şurup ne için kullanılır?

Sudafed şurup, 150 ml'lik cam şişelerde yer almaktadır. SUDAFED şurup; balgamlı ve gögüse inen öksürükle beraber görülen üst solunum yolu hastalıklarında belirtilerin rahatlamasını sağlar. Burunu açar ve burun akıntısını durdurarak balgamın dışarı atılmasını sağlar.

Sudafed şurup nasıl kullanılır?

Uzman hekim hangi şekilde önerdiyse, hekimin önerdiği şekil ve dozda kullanmaya özen gösterin. Tedavi boyunca uzman hekimin direktif ve önerilerine uyunuz. İlacı kullanmadan önce şişeyi hafif şekilde çalkalayın. Doğru şekilde almak için ölçekli kaşıkla kullanınız. 12 yaş ve üzerindeki çocuklarda ve yetişkinlerde günlük 3 veya 4 kez 1'er ölçek kullanılmalıdır.

Sudafed şurup bebeklerde kullanımı

Sudafed şurup 6 yaş altı çocuk ve bebeklerde kullanımı uzman doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.
 

Sudafed şurup yan etkileri

Sudafed şurup yan etkileri arasında karın ağrısı, yüzde dudaklarda boğazda ve dilde şişlik, kurdeşen, nefes almada zorlanma gibi durumlar olabilir. 

Asağıdakilerden biri olursa SUDAFED’i kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne basvurunuz:

  • Kalpte ritim bozukluğu (Aritmi),
  • Kalbi besleyen damarlarda tıkanma (iskemik kalp hastalığı),
  • Karaciğer işlev bozuklukları
  • Aşırı duyarlılık
  • Deri döküntüsü
  • Varsanı, gerçekte olmayan şeyleri görmek veya duymak (Halüsinasyonlar),
  • Kan basıncı yükselmesi (Hipertansiyon)

Bunlar hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eger bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin SUDAFED’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Yaygın yan etkiler: Sinirlilik, uyku bozukluğu, bulantı, kusma, baş dönmesi, ağız kuruluğu

Yaygın olmayan yan etkiler: Yorgunluk, telaş hali, dizüri (idrar yaparken ağrı), erkek hastalarda idrar yapamama (önceden mevcut bir prostatik büyüme bu durumu hazırlayıcı bir faktör olabilir ), huzursuzluk

Seyrek yan etkiler: Kalp atımının hızlanması (taşikardi), yüksek tansiyon (hipertansiyon), diğer kardiyak disritmiler (kalp atım bozuklukları), halusinasyon (özellikle çocuklarda) dahil merkezi sinir sistemi (MSS) uyarım belirtileri, iritasyonlu veya iritasyonsuz deri döküntüleri, alerjik dermatit(egzama),

Bilinmiyor: İrritabilite (uyaranlara karşı aşırı duyarlı olma durumu), anksiyete (kaygı,endişe), baş ağrısı
 

Sudafed şurup muadili

Muadil bir ilacı kullanmak için genellikle uzman önerisi veya tavsiyesi gerekmektedir. Uzman hekimin önerdiği ilaç bulunmadığı veya ilacın yan etkileri görüldüğü durumlarda muadil ilaçlar önerilmektedir. Muadil ilaçların etken maddeleri de aynı olabilmektedir veya farklı dahi olsa aynı hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir. Bundan dolayı muadil ilaçların kullanımında herhangi bir sorun söz konusu değildir. Ancak muadil ilaçların içeriğindeki maddeler farklı olabildiğinden dolayı, yan etkileri de farklılık gösterebilir. Pek çok ilacın piyasada muadil ilacı bulunmaktadır. Sudafed şurubun muadil ilaçları ise:

  • Dekoferin Şurup
  • Eksofed Şurup
  • Eksodfed Tablet
  • Rınogest Şurup
  • Rınogest Kapsül
  • Sudafed

Sudafed şurup fiyatı

2022 yılında eczanelerde Sudafed şurup fiyatı 12.77 TL olarak belirlenmiştir. Sudafed şurup SGK kapsamında reçeteli olarak alınabilir.

Sudafed şurup uyku yapar mı?

Sudafed şurup yan etkileri arasında yorgunluk, telaş hali, sinirlilik, kusma, sersemlk gibi şeyler yer almaktadır. Sudafed şurup yan etkilerinden birisi de uykuyu açar olsa da, farklı yan etkileri bulunabilmektedir.
 

Aferin Sinüs

Dolven şurup

Sipraktin şurup